Wetenschappers van onder meer de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een nieuw model ontwikkeld om het risico op cyclonen te voorspellen. Zo kunnen we ons voorbereiden op eventuele toename van tropische cyclonen.

De afgelopen tien jaar hebben verschillende tropische stormen veel schade aangericht, zoals de orkanen Harvey, Irma en Maria. Deze orkanen behoren tot de top-5 schadelijkste orkanen ooit. Het voorspellen van dit soort orkanen is een uitdaging. Pas sinds veertig jaar worden de stormen gemeten en daarmee is er nog onvoldoende informatie voor huidige modellen om wereldwijd vooruit te kijken.

Ook de klimaatverandering kan de cyclonen-activiteit en hun intensiteit beïnvloeden. Daarom hebben wetenschappers van het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU, in samenwerking met het KNMI, Deltares en de University of Southampton in het Verenigd Koninkrijk, een nieuw model ontwikkeld, STORM: Synthetic Tropical cyclOne geneRation Model. Een knap staaltje modelleerwerk dat door middel van geavanceerde statistiek theoretische cyclonen simuleert, cyclonen die in theorie plaats hadden kunnen vinden. Ze publiceerden hun model donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Data.


Statistisch modelleren

De historische data van veertig jaar hebben de wetenschappers weten uit te breiden tot een dataset van tienduizend jaar tropische cyclonen-activiteit. ‘Dit betekent dus dat het niet 10.000 jaar de toekomst in is, maar 10.000 keer nu’, vertelt klimaatwetenschapper Nadia Bloemendaal, de eerste auteur van het artikel. Alle variabelen zijn immers de variabelen van nu.

Hiervoor hebben ze een zogenoemd volledig statistisch model ontwikkeld. Met slechts enkele invoervariabelen kan het model wereldwijd  voorspellingen doen over de frequentie, de intensiteit en ook het pad van cyclonen. Dit maakt het model gebruikersvriendelijk en dus makkelijk toepasbaar voor een risicoanalyse van cycloongevoelige gebieden.

Illustratie uit het artikel 'Generation of a global synthetic tropical cyclone hazard dataset using STORM'. Een overzicht van de cyclonenpaden van de originele dataset (a) en een willekeurige selectie van 1.000 jaar van de STORM dataset (b).


Invloeden van klimaatverandering

Momenteel zijn de voorspellingen gebaseerd op historische data. Ze zijn daarmee gekoppeld aan de klimaatomstandigheden van de desbetreffende veertig jaar. Daarom is het model alleen geldig zolang deze klimaatomstandigheden niet veranderen.

Om ook de invloed van klimaatveranderingen te kunnen bekijken zou het model opnieuw moeten worden gedraaid met een 'klimaatverandering-dataset'. Deze voorspellingen zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor beleidsmakers om in te spelen op eventuele toename van frequentie of kracht van tropische stormen.


Cyclonen in Nederland?

Er zijn klimaatmodellen die laten zien dat tropische cyclonen in de toekomst intenser zullen zijn, dus de kans dat in Nederland zwaardere stormen komen is zeker aanwezig. Maar dit onderzoek doet daar geen uitspraken over. 

Wel willen de onderzoekers het model uitbreiden om zogenaamde extratropische cyclonen te simuleren. Dit zijn zware stormen die vaak voorkomen in Europa. ‘Deze stormen gedragen zich nét iets anders dan tropische cyclonen, en moeten daarom op een andere manier worden gemodelleerd’, stelt Bloemendaal. ‘Als dit onderzoek klaar is, kunnen we soortgelijk risico-onderzoek uit gaan voeren voor Nederland.’

 

Foto: depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.