Eureka

De ramen van een wolkenkrabber wassen is een hele klus. Met robotarm Ozmo gaat het drie keer zo snel.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Bij de bouw van wolkenkrabbers werd één aspect steevast over het hoofd gezien: hoe komt de glazenwasser op honderd meter hoogte? De oplossingen daarvoor variëren van hoogwerkers tot hangbruggen en alpinisten die abseilend de ramen lappen. Een robot doet het sneller en veiliger, zegt het Amerikaanse Skyline Robotics, dat eind augustus de robot Ozmo introduceerde op een wolkenkrabber in New York. 

De robot heeft twee armen en hangt in eenzelfde hangbrug waarin ook glazenwassers hun werk doen. Met elk van beide armen bestrijkt de robot in een keer een horizontale baan van enkele meters. Dat gaat in vergelijking met een glazenwasser drie keer zo snel.

Ook wast de robot zonder zeep en zeem. De robotarm beschikt alleen over een borstel waarop een slang met gedestilleerd water is aangesloten. Via omgekeerde osmose (vandaar de naam Ozmo) onttrekt het gedistilleerde water mineralen, zouten en vetten aan het glas.



Tekort aan glazenwassers

Met de robot wil Skyline Robotics het wereldwijde tekort aan glazenwassers oplossen. Dat geldt dan wel alleen voor wolkenkrabbers, voor andere gebouwen is de robot vooralsnog niet geschikt. Ook wordt de robot voorlopig nog niet alleen aan het werk gelaten: een medewerker bedient de robot via een computer vanaf het dak. 

Ozmo kost ongeveer een half miljoen euro, een bedrag dat binnen drie tot vijf jaar kan worden terugverdiend. Voorlopig wordt de robot alleen nog verhuurd. Na de première in New York wil Skyline Robotics Ozmo ook elders introduceren, te beginnen in Londen.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: The Durst Organization X Skyline Robotics
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.