Wie met een complexe beenbreuk in het ziekenhuis belandt, wordt liever niet opgetild om van de ene naar de andere röntgenkamer te gaan voor aanvullende opnames. Dankzij een nieuw apparaat van Siemens, de Multitom Rax, hoeft dat niet meer. Dat heeft namelijk twee robotarmen, die zowel de röntgenbuis als de detector om de patiënt heen kunnen bewegen. Zo maakt het apparaat naar wens beelden in 2D, 3D en realtime bewegende beelden.

De Multitom Rax (Robotic Advanced X-ray) is een modulair röntgenapparaat dat de traditionele tweedimensionale opnames maakt. Ook zit er een optie in voor het doorlichten van de patiënt: het maken van een kort filmpje van bijvoorbeeld slokdarm of maag. Het systeem heeft verder naar wens draadloze röntgendetectoren.

Robotarmen

Het meest bijzondere van het apparaat zijn de twee robotarmen die aan het plafond van de kamer worden bevestigd en die over tien assen, praktisch in alle richtingen, kunnen bewegen. De ene arm draagt de röntgenbuis, die de straling op de patiënt richt; de andere arm heeft de detector, die de doorgelaten straling opvangt.

Winst voor patiënt

De veelzijdigheid van het apparaat is vooral winst voor de patiënt. ‘Denk aan een patiënt die met een complexe beenfractuur het ziekenhuis binnenkomt. Daarvan wordt altijd eerst een snelle 2D-röntgenfoto gemaakt. Maar zodra duidelijk is dat er geopereerd moet worden, volgt vóór de operatie een CT-scan, ook gebaseerd op röntgenstraling, die een 3D-beeld maakt. Nu moet de patiënt hiervoor nog naar een andere kamer en dat kan pijnlijk zijn of zelfs aanvullend letsel veroorzaken’, vertelt Nick Boer Rookhuiszen, productmanager X-ray Products bij Siemens. Met de Multitom Rax hoeft dat niet meer, want de patiënt kan voortaan voor opeenvolgende opnames in één ruimte blijven.

Staande röntgenfoto

De robotarmen leveren nog een belangrijk medisch winstpunt op, want van de patiënt kan voortaan staand een 3D-röntgenfoto worden gemaakt in plaats van liggend. In staande houding worden de gewrichten op een natuurlijke manier belast, wat voor sommige diagnoses erg belangrijk is. ‘Bijvoorbeeld bij een hernia, waarbij een uitstulping van een tussenwervelschijf op een zenuw drukt’, aldus Boer Rookhuiszen.

De Multitom Rax is niet alleen prettig voor de patiënt, ook de röntgenlaborant wordt minder belast. De robotarmen bewegen namelijk volledig autonoom en synchroon door de ruimte, waardoor de röntgenlaborant deze niet meer steeds handmatig hoeft in te stellen.

Overigens is het apparaat geen vervanger voor de CT-scanner. Artsen gebruiken die namelijk om in één snelle beweging het hele lichaam in drie dimensies af te beelden. Daarbij komen ook bloedingen in beeld, terwijl het nieuwe Siemens-apparaat alleen bot laat zien.

Siemens toont het nieuwe apparaat begin maart voor het eerst aan het publiek, op de European Congress of Radiology in Wenen. Vanaf april is hij leverbaar aan ziekenhuizen.

Openingsbeeld: Siemens; afbeelding hand: Clinic for Radiology and Nuclear Medicine, University Hospital, Basel, Zwitserland.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.