De TU Eindhoven begint vandaag met de renovatie van het hoofdgebouw op de campus. Als de renovatie in 2018 klaar is, zal het gebouw het duurzaamste onderwijs­gebouw ter wereld zijn.

Het nieuwe ontwerp haalde met een score van 94 % ruimschoots de waardering Outstanding van de internationale BREEAM-certificering voor duurzame bouw.

Die hoge score is deels te danken aan de manier van renoveren, waarbij veel staal uit de oorspronkelijke vloeren en gevel gehandhaafd blijft. Minstens zo belangrijk zijn de energiezuinige ­systemen, die zijn ontworpen op basis van ideeën van tu-onderzoekers.

Zo wordt de gevel op aanwijzing van de faculteit Bouwkunde ­getransformeerd tot een veelzijdig beheersysteem voor zonnewarmte. De etagehoge drievoudige beglazing nodigt het zonlicht uit om binnen te treden, terwijl de warmte wordt vastgehouden.

 

Doek

‘Tegelijk wordt het gebruik van kunstlicht geminimaliseerd’, zegt ing. Thijs Meulen, beleidsmedewerker van de Dienst Huisvesting van de TU Eindhoven. ‘Om de hoeveelheid warmte en licht te kunnen reguleren heeft elke ruimte een neerlaatbaar doek. Dat doek krijgt ’s nachts een tweede functie: het wordt neergelaten voor extra isolatie, waardoor de thermische waarde van de gevel op het niveau van een geïsoleerde spouwmuur komt te liggen.’

Na een warme zomerdag zal er juist ­behoefte zijn het gebouw, dat de nieuwe naam Atlas krijgt, ’s nachts te koelen en te ventileren. Dat kan door de ramen ­parallel aan de gevel in loodrechte richting naar buiten te schuiven.

 

Verlichting

Het universitaire Intelligent Lighting Institute tekende voor het verlichtingsconcept. Per lichtpunt is de aanwezigheid van een gebruiker te detecteren via het signaal van diens mobiele telefoon, waarna de lichtsterkte van de energiezuinige leds automatisch van een laag naar een middenniveau gaat. Met een app op de ­telefoon kan de gebruiker de intensiteit zelf verder aanpassen. Als hij vertrekt, schakelt de lamp zichzelf uit. Meulen: ‘Van deze maatregel verwachten we de grootste besparing in elektriciteits­gebruik.’

 

 

De klimaatregeling werkt op een soortgelijke manier.

In totaal 4300 m² aan zonnepanelen, waarvoor de daken van ­naburige gebouwen worden gebruikt, en een aansluiting op het warmte-koudeopslagsysteem van de campus zorgen er met nog een reeks kleinere maatregelen voor dat Atlas voor 75 % in de ­eigen energiebehoefte kan voorzien.

 

tekst Timo Können
illustraties TU Eindhoven

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.