Rolf zag een ding

Veel mensen vinden het moeilijk om een ontwerp ronduit fout te noemen, stelt Rolf Hut. Maar voor de douche die hij in Amerika tegenkwam, heeft hij geen goed woord over. 

Ik snap opeens waarom ze in Amerika zeggen dat je een douche neemt (to take a shower), terwijl we in Nederland onder de douche gaan staan. Onder Amerikaanse douches kun je namelijk helemaal niet staan! Welke ­onverlaat vond het een goed idee om de douchekop ­ongeveer ter hoogte van je oksel uit de muur te laten komen? 

Ik weet dat Nederlanders het langste volk ter wereld zijn, maar met mijn 1,80 m ben ik nou niet bepaald een professionele basketballer. Als ik mijn haar wil wassen in de bed and breakfast waar ik verblijf, moet ik onder een onmogelijke hoek mijn hoofd omlaag brengen, ondertussen oppassend niet uit te glijden en mijn nek te breken. Het knotsgekke is nog dat er makkelijk 40 cm aan ruimte boven de douchekop is die niet wordt gebruikt. 

Het is misschien een Nederlandse gewoonte om te kijken of ergens geen positieve kanten aan zitten

Normaal zou ik hier nu een verhaal houden dat het ­eigenlijk wel logisch is; dat er goede redenen zijn vanuit een ingenieursoogpunt waarom je toch de douchekraan op okselhoogte hangt. Maar dit keer niet. Die redenen zijn er niet. Soms is een ontwerp gewoon fout en een douche waar je niet onder kunt staan, is, beste Ameri­kanen, fout.

Veel mensen vinden het moeilijk om een ontwerp ronduit fout te noemen. Het is misschien een Nederlandse gewoonte om te kijken of ergens geen positieve kanten aan zitten.

Bij mijn onderwijs loop ik daar ook tegenaan. Bij een klassiek tentamen met vragen en berekeningen is er maar één goed antwoord en is het makkelijk om te zeggen wanneer iets fout is. Bij mijn ontwerponderwijs geef ik de opdracht: ‘Ontwerp en maak een sensor die iets gerelateerd aan water kan meten.’ Daarbij zijn heel veel goede ontwerpen te maken, maar ook veel foute. En daar onderscheid in maken, wordt al snel subjectief. 

Een douche waar iemand van 1,80 m niet relaxed onder kan staan, krijgt van mij een onvoldoende

Ik probeer dat te ondervangen door harde eisen te stellen aan de ontwerpen van mijn studenten. Hun ontwerp moet op minstens drie niveaus kunnen meten en zijn meetwaarden online zichtbaar maken. Als dat op de laatste dag van het vak het geval is, hebben ze een voldoende. Dat ze er dan vaak zelf voor kiezen om de lat hoger te leggen, komt door intrinsieke motivatie: de wens uit jezelf om iets erg goed te doen.

Hetzelfde zou toch moeten gelden bij douches? Er zijn minimale eisen: mensen van normale lengte moeten er hun haar onder kunnen wassen. Als je daar eenmaal aan voldaan hebt, mag je zoveel toeters en bellen toevoegen als je wilt. Maar een douche waar iemand van 1,80 m niet relaxed onder kan staan, krijgt van mij een onvoldoende.

Dus, Amerikaanse ingenieurs die dit hebben bedacht: u bent gezakt. Probeer het in de herkansing nog eens.

Rolf Hut is universitair docent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver.

Foto: Hans de Lijser

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.