Eureka

Na een uurtje tennisles met het ballenkanon of een opslaande coach ligt de baan bezaaid met tennisballen. Die allemaal oprapen kost tijd. Zoveel tijd zelfs dat Haitham Eletrabi, postdoc aan de Auburn University in Alabama, er een geautomatiseerde oplossing voor bedacht: de Tennibot.

De Tennibot is een ruim 90 cm lange robot die na de les over de baan rijdt en keurig netjes alle ballen verzamelt. Hij bestaat uit een kop met daarin alle techniek en daarachter een langwerpig frame met een ballenmand. Voorin zitten aan weerszijden elektrisch aangedreven wieltjes waarmee de robot een snelheid van 2,3 km/h haalt.
 

De app van TennibotMeest efficiënte route

Boven in de kop ­bevindt zich een camera met breedhoeklens en sensoren om te registreren waar de tennisballen liggen. Een processor ­bepaalt vervolgens wat de meest effi­ciënte route is van bal naar bal. Dat is nog best een uitdaging, aangezien er continu nieuwe ballen bij komen.

Via een smartphoneapp is aan te geven waar op de baan Tennibot mag komen, zodat hij tijdens een les tegen niemand op rijdt. De robot is uitgerust met sensoren om zijn locatie op de baan te bepalen. Bovendien communiceert hij continu via wifi met een basisstation dat op een van de netpalen wordt aangebracht. Dit station is voorzien van een camera die de locatie van de robot volgt en bewaakt.
 

Plek voor tachtig ballen

Tennibot zelf lijkt een beetje op een ­robotkrab, die tijdens het rijden met zijn twee scharen tennisballen naar zijn mond toe brengt en naar binnen zuigt. De scharen, of geleiders, zijn zo gevormd dat ze ook ballen die tegen het net of het hek liggen richting de mond kunnen ­bewegen.

In de mond van de robot ­zitten twee ronddraaiende wielen die de tennisballen naar binnen trekken en naar achteren toe wegschieten. Ze landen in het mandje met plek voor tachtig ballen.
 

Vier uur met één accu

Op een volle accu houdt de robot dat vier uur vol. Een lege accu helemaal opladen duurt zo’n anderhalf uur.

Aan het eind van de dag, als de baan ­helemaal leeg is, kan de coach de 11 kg zware Tennibot aan het frame vast­pakken en de robot als een trolley wegrijden. Het mandje kantelt daarbij netjes in de horizontale stand zodat er geen ballen uit vallen.

Eletrabi richtte onlangs het bedrijf Tennibot op en haalde via crowdfunding het benodigde startkapitaal bijeen om de ­robot in productie te nemen. 
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.