Philips presenteert een sensorsysteem dat zelfstandig wonende bejaarden in de gaten houdt en ongewoon gedrag kan oppikken. Zo kan deze groep mensen snel zorg krijgen als ze het nodig hebben en toch alleen blijven wonen.

Het systeem werkt expliciet niet met camera's, die invasief voor de privacy kunnen zijn. In plaats daarvan dienen sensoren die bijvoorbeeld licht of beweging meten als ogen en oren van de toezichthouder. Eerst worden de sensoren een paar dagen gekalibreerd om het standaardgedrag van een zelfstandig wonende oudere vast te stellen.

Mocht er later een ongewoon patroon optreden – de bewoner is 's nachts regelmatig uit bed, of loopt juist minder vaak langs een bewegingssensor – dan merken de sensoren dat. Ze sturen de opgeslagen data dan naar een team dat meerdere ouderen tegelijk kan monitoren. Dat kan dan bepalen of de bewoner hulp nodig heeft of niet.

 

Amerika

Philips rolt het systeem vooralsnog alleen in de Verenigde Staten uit, waar het bedrijf met een thuiszorgorganisatie samenwerkt. 25 locaties in de VS krijgen een sensorensysteem. Het is Philips' manier om de oplopende zorgkosten in veel westerse landen in te perken. Een sensorsysteem is (theoretisch) goedkoper dan een plek in een verzorgingstehuis of intensieve thuiszorg, en bovendien prettiger voor veel ouderen. Voorafgaand aan de uitrol, die gisteren officieel van start ging, testte Philips de sensoren veelvuldig in Nederlandse verzorgingstehuizen en woningen.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.