Eureka

Als een pakrobot een robothulpje heeft dat met hem meerijdt, kan hij sneller zijn werk doen.

Boston Dynamics introduceerde vorig jaar de Handle Robot, die in een pakhuis autonoom dozen kan selecteren en op een pallet kan stapelen. Om dat proces te versnellen en efficiënter te maken, combineert het Amerikaanse bedrijf de Handle Robot nu met de Autonomous Mobile Robot (AMR) van het Canadese bedrijf OTTO Motors. Die rijdt met pallet en al achter de Handle Robot aan.

De Handle Robot is een bizar uitziende creatie met twee wielen en een enkele, lange arm. De zelfbalancerende robot kan om zijn eigen as draaien en is daardoor bijzonder wendbaar.

Met snelheden tot elf kilometer per uur rijdt de robot door het pakhuis. Dankzij ondersteunende software en een 2D- en 3D-camerasysteem kan de robot autonoom dozen lokaliseren, oppakken en op een pallet stapelen. Het camerasysteem geeft daarbij feedback over de meest efficiënte oriëntatie van de dozen op de pallet.


Pakhuis van de toekomst

De lange arm kan tot drie meter ver reiken en dozen van maximaal vijftien kilogram oppakken. Het oppakken gaat in een tempo van maximaal 360 dozen per uur, maar heen en weer rijden naar de pallet vertraagt de boel natuurlijk. Tenzij je de pallet op een AMR zet die achter de Handle Robot aanrijdt.

OTTO heeft drie verschillende AMR’s met een laadgewicht van 100, 750 of 1500 kilogram. Alledrie behalen ze een snelheid van ruim zeven kilometer per uur. Boston Dynamics wil de Handle Robot ook klaarmaken om samen te werken met andere robots. Dit met het oog op het autonome, flexibele en efficiënte pakhuis van de toekomst.


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.