Via geluid of beeld de weg vinden in een gebouw, kan straks met de navigatieapp van Dreamwaves. Ook handig voor blinden en slechtzienden.

Voor iedereen die wel eens zwetend op zoek is geweest naar kamernummer T 3.126, is er binnenkort de audionavigatieapp van Dreamwaves. De Weense startup ontwikkelt een navigatieapp die de gebruiker met geluid of beeld van A naar B navigeert in gebouwen en in de buitenruimte.

Ook blinden en slechtzienden kunnen met de app uit de voeten. Wat de app WaveOut anders maakt dan een gewone navigatie, is dat de gebruiker voortdurend feedback krijgt zonder naar een scherm te hoeven kijken. De app maakt namelijk gebruik van 3D-audio.


Zo kan de gebruiker zich oriënteren op een geluid in de ruimte, bijvoorbeeld muzikaal tromgeroffel, waar hij op af gaat. Heeft hij dat punt bereikt dan is er een nieuw geluidspunt waar hij zich op kan richten.


Pacman in het echt

‘Het is als pacman in de echte wereld’, zegt oprichter en ceo van Dreamwaves Hugo Furtado. ‘Blinde gebruikers lieten ons weten dat het een beetje voelt alsof ze weer kunnen zien.’

Daarnaast kan de gebruiker in de app ook kiezen voor een andere vorm van augmented reality, door via de telefooncamera te kijken naar groene stippen die de app op de werkelijkheid projecteert. Het bepalen van de exacte locatie in de buitenruimte is op dit moment de grootste uitdaging. Met gps kan dat soms wel vijf tot twintig meter variëren.


Betaalmodel

De technologie die de afwijking tot één meter kan beperken is nog in ontwikkeling. De eerste versie van de app is nu gratis beschikbaar.

Wanneer de kinderziekten eruit zijn gaat het de gebruiker rond de tien euro per maand kosten. Furtado: ‘Dat betaalmodel is er omdat wij geen geld willen verdienen met de data. Je betaalt voor de services die je gebruikt, wij  zorgen dat je data worden verwijderd.’ 


Tot op de centimeter nauwkeurig

Zodra het syteem buiten goed werkt, wil Dreamwaves overgaan op navigatie in gebouwen, tot op de centimeter nauwkeurig.

Furtado: ‘Sommige musea en vliegvelden hebben al indoornavigatie, maar wij willen binnen en buiten integreren in één app.’

Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Dreamwaves

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.