Wie zichzelf medicijnen moet toedienen, is vaak aangewezen op een verfijnd apparaatje, dat al na één keer gebruiken in zijn geheel moet worden weggegooid. Doodzonde, vond Emma Linders. Met haar ontwerp voor de YpsoMate Refill, een veel duurzamer apparaat, wint ze de nationale James Dyson Award.

 

Dat heeft de organisatie van die jaarlijkse award gisteren bekendgemaakt.

Linders zelf wist het al bijna een maand, maar ze moest het stilhouden tot gisteren. Ze is erg trots op het winnen van de prijs. 'Het is echt heel leuk, ik ben zelfs de winnaar voor de hele Benelux.' 
 

Britse ingenieur

De James Dyson Award is een wedstrijd genoemd naar de beroemde Britse ingenieur en uitvinder, bekend van de stofzuigers en handdrogers, en inmiddels van veel meer producten.

De lijst die nu is bekendgemaakt, bevat dertig nationale winnaars, gekozen door een panel van deskundige juryleden uit de academische, medische en technische wereld uit bijna tweeduizend inzendingen van jonge uitvinders van over de hele wereld. Op 18 oktober maakt de organisatie een lijst van twintig uitvindingen bekend, die doorgaan naar de internationale eindstrijd.

De nationale James Dyson Award is een geldbedrag van bijna 6.000 euro én de media-aandacht die een dergelijke prijs met zich meebrengt, en die kan helpen bij het opstarten van bijvoorbeeld een bedrijfje. Dat laatste is Linders niet van plan, vertelt ze. 'Mijn ontwerp is nu overgenomen door de opdrachtgever, het bedrijf YpsoMed, dat ongeveer de helft van alle zelfinjectoren ter wereld produceert. Zij onderzoeken serieus of dit een commercieel product kan worden.'

 

Afval van zelfinjectoren

Emma Linders bedacht en ontwierp de YpsoMate Refill in haar afstudeerproject aan de TU Delft, voor de master Integrated Product Design. Ze kreeg eerder dit jaar haar diploma. Vanuit eigen ervaring weet ze hoeveel afval het gebruik van zelfinjectoren oplevert.

‘De afgelopen vier jaar heb ik persoonlijk de gevolgen ondervonden van verspilling van zelf-injectoren bij het gebruik van maandelijkse injecties om migraineaanvallen te voorkomen’, schrijft ze op een persoonlijke pagina op de website van de James Dyson Award. 'Je ziet dan gewoon het afval opstapelen', zegt ze. 
 

YpsoMate

Die bestaande apparaten zitten zó in elkaar dat ze niet uit elkaar te halen zijn om losse onderdelen te reinigen en te steriliseren. Dat moest anders, vond Linders, en ze ontwierp een alternatief, de YpsoMate Refill (vooralsnog alleen een prototype).

Het idee is dat patiënten dit apparaatje gebruiken, en het daarna naar de apotheek brengen of opsturen naar een centraal punt. Daar worden alle ingezonden YpsoMates uit elkaar gehaald en gereinigd, zodat de behuizing, de veer en andere mechanismen opnieuw te gebruiken zijn. De naald en de ampul met medicijn worden wel vervangen. Vervolgens is het apparaatje klaar voor een volgende patiënt.

Zo werkt het gebruik, het reinigen en het hergebruik van de YpsoMate Refill. Klik op de illustratie voor een grotere versie. 


60 procent minder CO2-uitstoot

Linders heeft berekend dat het gebruik van de YpsoMate Refill de CO2-uitstoot van zelfinjectoren met 60 procent kan terugdringen. De afgestudeerde ontwerper heeft haar ideeën op een conferentie gepresenteerd aan farmaceutische bedrijven en gaat dat in oktober nogmaals doen op een medisch congres in Zweden. Zo hoopt ze dat haar ideeën zullen leiden tot meer duurzame producten.

Ze schrijft: ‘Uiteindelijk hoop ik dat ik over een paar jaar de ‘YpsoMate Refill’ kan gebruiken om mijn migrainemedicijnen in te spuiten. Zo krijgt mijn gebruikte injectieapparaat nóg een kans om iemand te helpen met zijn gezondheid en voor het milieu te zorgen!’

Linders is inmiddels aan het werk gegaan bij het ontwerpbureau npk design in Leiden.

 

Openingsfoto: Emma Linders met de YpsoMate Refill, het zelfinjectie-apparaat waar onderdelen van kunnen worden gereinigd en opnieuw worden gebruikt. Alle foto's en illustraties: Emma Linders.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.