Een kunstmossel van epoxyhars met een thermometer erin kan ons helpen om te begrijpen waarom sommige mosselbanken floreren terwijl anderen uitsterven. 

Door de opwarming van de aarde verandert het klimaat. Een belangrijk deel daarvan is de veranderende temperatuur en stroming in de oceanen. Klimaatonderzoekers gebruiken satellieten en weerboeien om die veranderingen in kaart te brengen. 

Zulke veranderingen zeggen echter niet altijd iets over de details; bijvoorbeeld hoe het gaat met mosselbanken die bij veel kustgebieden aanwezig zijn. Hoewel de gemiddelde watertemperatuur hun groei en voortplanting kan beïnvloeden, hebben de dagelijkse schommelingen in die temperatuur vaak een groter effect dan een gemiddelde stijging. Op dit moment weet niemand echter precies hoe goed of slecht mossels het hebben. 
 

Midden van de mosselbank

Brian Helmuth van Northeastern University in de VS besloot daar iets aan te doen. Hij wilde het leven van mossels van dichtbij bestuderen. Niet zoals David Attenborough dat zou doen in een natuurdocumentaire, maar op een wetenschappelijke manier. Dat betekent dat hij de temperatuur van het water midden in de mosselbank moest meten. Daarvoor moest hij de mossel nabouwen; een gewone temperatuursensor zou immers niet onder dezelfde omstandigheden als de mossel leven. 

Aanvankelijk knutselde Helmuth een temperatuursensor in een echte mosselschelp. Dit bleek echter te broos te zijn om dienst te kunnen doen als meetinstrument. Dus greep hij naar de epoxy, waaruit hij een mosselvorm maakte. Daarin zit een sensor die elke 10 - 30 minuten de temperatuur doorgeeft aan een computer. Hij plaatste de nepmossels op 71 locaties verspreid over de wereld (hoewel niet in Zeeland). 
 

Achttien jaar meten

Het project van Helmuth ging achttien jaar geleden van start en vorige week publiceerde hij zijn meetdata in het tijdschrift Scientific Data (persbericht 'Researchers use ‘robomussels’ to monitor climate change'). Helmuth hoopt dat mosselwetenschappers zijn gegevens gebruiken om een link te maken tussen de opwarming van de oceaan en de levensomstandigheden van mossels. Dan wordt het makkelijker om te bepalen welke mossels hulp nodig hebben en welke het juist uitstekend doen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.