Een exoskelet voor op het werk, met actieve loopondersteuning

 

Exoskeletten worden steeds vaker ingezet in industriële omgevingen zodat werknemers zonder gezondheidsrisico’s zware lasten kunnen dragen. Het Duitse bedrijf German Bionic introduceert nu zelfs al de vijfde generatie van haar Cray X exoskelet, waarvan eerdere versies worden gebruikt door bedrijven als BMW, Ikea en DPD. Bijzonder is dat de nieuwe variant ook actieve loopondersteuning biedt.

 

Onderrug

De nieuwe Cray X behoudt de basis van z’n voorganger: een frame gemaakt van met koolstof versterkte kunststof, Internet-of-Things-functionaliteit en integratiemogelijkheden met smart factory. Het frame zit om het torso en de bovenbenen en biedt krachtondersteuning met twee servomotoren aan weerszijden op de heupen. Naast krachtondersteuning aan de onderrug van de drager biedt de nieuwe Cray X nu dus ook actieve loopondersteuning.

 

Waarschuwing

De loopondersteuning werkt met behulp van de servomotoren die de bovenbenen naar voren duwen tijdens de loopbeweging. Gebruikers kunnen volledig ondersteund lasten tot 30 kg oppakken, naar een andere plek brengen en daar weer neerzetten. Het systeem waarschuwt voor te zware lasten en ergonomisch verkeerde houdingen of bewegingen.

 

Breed inzetbaar

De Cray X is IP 54 stofbestendig en regenwaterdicht en daardoor inzetbaar onder veel verschillende omstandigheden, zoals op bouwplaatsen, pakhuizen en werkplaatsen. Verder heeft de nieuwe Cray X ook een sterkere accu van 40 volt die langer meegaat en bovendien heel snel een eenvoudig verwisseld kan worden. Het nieuwe exoskelet komt begin dit jaar op de markt.
 

 

Openingsbeeld: German Bionic 
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.