China heeft een lasergun ontwikkeld die tot op 1 km afstand mensen pijn kan doen en dingen in brand kan steken. De krachtige laser is verwerkt in een handzaam wapen dat 3 kg weegt, en even groot is als een AK-47. De Chinese politie wil het wapen gaan gebruiken tegen terroristen en om illegale demonstraties uiteen te jagen. Dat meldt de South China Morning Post.

Read this article in English

Het lasergeweer, dat nog niet in massaproductie is genomen, heeft al wel een naam: de ZKZM-500. Het laserlicht is onzichtbaar, maar als het op een materiaal valt, geeft het zijn vermogen daaraan af. Het wapen werkt op een oplaadbare lithiumionaccu die, wanneer hij helemaal vol is, zo’n duizend ‘schoten’ in zich heeft. Het wapen is ontwikkeld aan het Xian Institute of Optics and Precision Mechanics.
 

Niet dodelijk

Volgens de makers is het geweer niet dodelijk, maar zorgt het er wel voor dat stoffen in brand vliegen. Ook kan het lasergeweer mensen pijn doen; volgens de South China Morning Post is het vermogen hoog genoeg om huid snel te laten verkolen. ‘De pijn zal niet te harden zijn’, vertelde één van de wetenschappers die aan het wapen werkte, aan de krant.

De laserstraal heeft zelfs dit effect als hij eerst door een ruit is gegaan. Daarmee lijkt het wapen ook geschikt voor situaties waarbij politieagenten een gijzelnemer, die in een gebouw zit, willen verrassen.
 

Bereik

Nu was dit effect van sterke lasers al bekend; ze worden immers ook gebruikt voor het snijden van metaal. Vooral opvallend is het bereik van het nieuwe wapen: tot een afstand van 800 m zet het stof van kleding in brand of brengt het schade aan de huid aan. De laserstraal is zelfs krachtig genoeg om een gat te maken in een brandstoftank en die tot ontploffing te brengen.
 

Protest uiteenjagen

Een document dat de South China Morning Post heeft ingezien, beschrijft een toepassing die de Chinese politie op het oog heeft: het in brand steken van niet alleen spandoeken, maar zelfs de haardos van demonstranten om zo een illegaal protest uiteen te jagen. Een politieagent in Beijing vindt deze toepassing maar niets. ‘De laser zal een permanent litteken achterlaten. Het beschadigen van haar of huid zal er verschrikkelijk uitzien en je loopt het risico dat een vreedzame demonstratie ontaardt in rellen.’
 

Ethische vragen

Dat de techniek nu zover is, is één ding, het nieuwe laserwapen roept ook ethische vragen op. Hoever mag de politie gaan bij het uiteenslaan van demonstraties? En maakt het feit dat de laser onzichtbaar is, het wapen nog minder acceptabel? Het slachtoffer weet letterlijk niet wat hem overkomt als zijn haar in brand vliegt of op zijn huid een brandplek verschijnt. Voor het Chinese leger is dat natuurlijk een selling point. Het doet denken aan de onwettige drone-aanvallen van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, waarbij een vermeende terrorist vanuit het niets een raket op zich afgevuurd krijgt.
 

Piraten verjagen

Lasers worden al langer gebruikt voor politie- of defensiedoeleinden. Zo onderzochten Nederlandse bedrijven in 2011 manieren om piraten te verjagen voor de kust van Somalië. Met die methode wordt niemand in brand gestoken, maar enkel gehinderd door zeer fel licht in de ogen te schijnen. Anders was dat bij een demonstratie door de Amerikaanse Marine, ook in 2011, waarbij over een afstand van 1,6 km een bootje in brand werd gestoken met een intense laser. En ook hobbytechneuten zijn gefascineerd door supersterke lasers, zie ons bericht ‘Happy lasing!’ van eind vorig jaar, waarbij ballonnen en kartonnen dozen het moesten ontgelden.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.