Eureka

Roeiers zitten met hun rug naar de vaarrichting, om zo de meeste kracht uit hun beenspieren te halen. Een ingenieus omgekeerd roeisysteem laat de roeier nu naar voren kijken.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Stuurmannen, spiegeltje of gewoon veel achteromkijken, op die manier voorkomen roeiers dat ze ergens tegenaan varen. Het Oostenrijkse bedrijf Row & Sail maakt het allemaal overbodig met het ingenieuze RowVista-systeem.

Het systeem knipt de roei­spaan als het ware op in twee delen om zo de roeibeweging om te draaien. Wanneer de roeier de hendel nu naar voren beweegt, beweegt ook de roeispaan mee naar voren via een speciaal koppelmechanisme.


Roeien in de kijkrichting

Door gebruik van kogel­lagers in het koppelmechanisme levert de boot nauwelijks aan snelheid in. Het resultaat: de roeihaal blijft min of meer hetzelfde en de boot beweegt in de kijkrichting van de roeier. 



Gepatenteerde technikek

Het is niet het eerste ­systeem dat met dit mechanisme werkt, maar uitvinder Jochum Bierma slaagde erin om met een gepatenteerde techniek ook het roeiblad te laten draaien. Net zoals in een gewone roeiboot kan de roeier nu het roeiblad boven water horizontaal draaien om de luchtweerstand zo klein ­mogelijk te maken. 

Bovendien is het systeem gemakkelijk te demonteren en te vervoeren in een draagtas. Op het moment werkt het systeem alleen op supboards en kajaks en nog niet op roeiboten. Omdat supboards en kajaks stabieler in het water liggen, is de leercurve met RowVista veel steiler volgens Bierma. ‘Alleen voor zeer ervaren roeiers is het even schakelen.’ 


Beter anticiperen op de golven

RowVista lijkt bij uitstek geschikt voor het kustroeien – vanaf 2028 voor het eerst ook een olympische sport. Bierma: ‘Je kunt met het systeem beter anticiperen op de golven en botsingen met tegenstanders voorkomen. We willen ons merk ROWonAIR dan ook herinrichten onder de over­koepelende naam: Coastal Rowing Force.’

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Row & Sail

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.