Wie in het bos is verdwaald, buiten de skipiste is gevallen of is afgedreven op zee, kan niet altijd rekenen op goed bereik met de mobiele telefoon. O-Boy is een horloge dat juist in dit soort noodgevallen via satellieten toch een noodsignaal kan versturen.

Het overkwam de Belgische ondernemer Hadrien Dorchy. Door een defect aan zijn surfplank dreef hij af op zee, buiten bereik van zendmasten. Een voorbijvarende boot bracht hem in veiligheid, maar de ervaring maakte zoveel indruk dat hij vervolgens O-Boy bedacht.

Onder normale omstandigheden fungeert O-Boy als horloge. Raakt de drager verdwaald of echt in nood, dan kan hij op twee manieren alarm slaan.


 


Satellietnetwerk

Beide worden geactiveerd via een knopje op de zijkant en verstuurd via het satellietnetwerk. Is er sprake van een levensbedreigende situatie, dan verstuurt de drager door de knop acht keer achter elkaar in te drukken een RescueMe-servicesignaal met de actuele gpscoördinaten naar het dichtstbijzijnde reddingsstation.

Is er geen acute situatie, dan kan met vijf keer indrukken een GetMe-servicesignaal worden verzonden. Dit is een vooraf ingesteld tekstbericht dat samen met de actuele gps-coördinaten naar maximaal vier vooraf ingevoerde contactpersonen wordt verstuurd.

Dit moet vooraf via een app worden ingevoerd, waarna O-Boy verder werkt zonder verbinding met een smartphone. De contactpersonen kunnen eventueel ook de hele reis volgen, door de TrackMe-service te activeren. Dit gaat door de knop tien seconden lang ingedrukt te houden.


Stofdicht

De actuele gps-coördinaten worden dan naar keuze om de vijf, twintig of zestig minuten gedeeld. De behuizing van O-Boy is stofdicht, schokbestendig en waterdicht tot een diepte van tien meter.

Met een volle batterij kan O-Boy een week stand-by staan of minimaal 48 berichten versturen via het satellietnetwerk.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: O-Boy

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.