De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begint binnenkort met de eerste triltests voor Groningse huizen. In een speciaal laboratorium in Italië bouwde het bedrijf met authentieke stenen en mortel een woning op ware grootte, die op een trilplaat aan steeds hevigere vibraties wordt blootgesteld.

Het experiment moet de NAM inzicht geven in het effect van zwaardere aardbevingen op de woningen in het aardgasgebied. Ook moet het duidelijk maken of de computermodellen die de NAM nu gebruikt overeenkomen met de werkelijkheid. Groningen heeft steeds meer last van de negatieve gevolgen van aardgaswinning, en de hevigheid van de trillingen zal waarschijnlijk toenemen. De NAM wil weten hoeveel de huizen aankunnen en wat de schade zal zijn van een hevigere beving.

De proef simuleert de versnelling die de bovenste grondlaag ondervindt bij een beving. De hevigste aardschok in Groningen, 3,6 op de schaal van Richter, kende een versnelling van 0,08 m/s2. De komende tijd zal het lab van Italiaanse kennisinstituut EUcentre die trilsnelheid geleidelijk opvoeren en de effecten op de woning bestuderen.

Groningse stenen

Om de test relevant te maken voor Groningen zijn de bakstenen en mortel nagemaakt die in de jaren zestig en zeventig veel zijn gebruikt in Groningen. Daardoor is het huis volgens de NAM representatief voor een gemiddelde Groningse woning. 'In die tijd is er bij de bouw nog geen rekening gehouden met de mogelijkheid van aardschokken. Wij willen weten wat er daarbij met die oudere woningen gebeurt', aldus een woordvoerder van de NAM.

De onderzoekers kijken alleen naar de effecten in de bovenste grondlaag. Andere onderzoeken, die ook op de agenda van de NAM staan, testen bijvoorbeeld de fundering. Het testhuis is op dit moment aan het uitharden. In september gaan de proeven van start. In november rapporteert de NAM aan minister Kamp, die mede aan de hand van de experimenten een beslissing neemt over de hoeveelheid aardgas die gewonnen kan worden in 2016.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.