Facebook-CEO Mark Zuckerberg wil dit jaar een reeks gesprekken organiseren over grote vragen rond technologie. Wie heeft de macht in de techwereld, hoe gebruik je het web om samen te werken en hoe creëer je meer banen met behulp van AI? Het doel van deze gesprekken is vooralsnog onduidelijk. 

Zuckerberg stelt zichzelf sinds 2009 elk jaar een doel. Vorig jaar was dat ‘het oplossen van de problemen rond Facebook’, al is het de vraag in hoeverre hij daarin is geslaagd. Het schandaal rond Cambridge Analytica en de onthullingen van de New York Times over Facebook’s bijdragen aan complottheorieën brachten juist afgelopen jaar grote schade toe aan de reputatie van Facebook. Het bedrijf heeft bovendien voor zover bekend weinig structurele stappen gezet tegen privacyschade, het verspreiden van nepnieuws, het versterken van problematische boodschappen en andere systematische problemen van het massale netwerk. 

 

Traditionele poortwachters

Toch vindt Zuckerberg dat er tijd is voor een nieuw doel: praten. Over de staat van het web, en de rol van netwerken als Facebook. ‘Moeten we autoriteit decentraliseren door encryptie? Moet technologie mensen een stem geven, of moeten traditionele poortwachters bepalen wat voor ideeën mogen worden uitgesproken? En wat is de rol van de smartphone in dit alles?’, aldus Zuckerberg in een nieuwe Facebook-post.

Het zijn ambigu verwoorde vragen, die niet direct duidelijk maken wat voor gesprekken de CEO wil voeren. ‘Traditionele poortwachters’ lijkt te verwijzen naar media en andere instituten die voorheen bepaalde boodschappen versterkten. De laissez-faire-houding tegenover populaire berichten (zelfs als ze onwaar, racistisch, antisemitisch of seksistisch zijn) op Facebook was lang een stokpaardje. De negatieve term die Zuckerberg hier gebruikt tegen traditionele berichtversterkers lijkt te suggereren dat hij nog steeds een groot voorstander is van een netwerk waar iedereen alles mag zeggen en elk bericht mag en kan worden versterkt. 

 

Uitzenden via Instagram

De gesprekken zullen via Facebook en Instagram (het foto-netwerk dat ook in handen van Facebook is) worden uitgezonden. Zuckerberg zal leiders uit de industrie, experts en ‘mensen in onze gemeenschap’ spreken over de onderwerpen. Voor Mark Zuckerberg is dit een grote stap, schrijft hij. Als ingenieur ging hij er altijd van uit dat de dingen die hij bouwde voor zichzelf zouden spreken. Nu dat niet zo blijkt te zijn, zal hij meer van zichzelf moeten laten zien dan hij wil. 

Betekent dat dat de CEO verantwoordelijkheid neemt voor wat zijn programmeercode heeft veroorzaakt op het wereldttoneel? Dat hij kritisch zal kijken naar de grootschalige privacyschendingen van Facebook? Of is het vooral een manier om de aandacht af te leiden van de vele problemen die Facebook op dit moment plagen: vooruit kijken om maar niet stil te staan bij het heden? Vragen die moeilijk zijn te beantwoorden, tenzij Zuckerberg in de gesprekken écht zijn ware gezicht zal tonen, en in detail verklaart waar hij en Facebook heen willen.

Beeld: Facebook

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.