Op de campus van de TU Eindhoven heeft het studententeam VIRTUe gisteren zijn duurzame woning gepresenteerd. Die maakt onderdeel uit van een duurzaam flat-concept waarmee het team in november meedoet aan de Solar Decathlon in Dubai. Tijdens de Dutch Technology Week kunnen bezoekers de bovenste woning van de flat in het echt bewonderen.

Read this article in English

LINQ is een klein flatgebouw dat helemaal is ontworpen voor gebruik in het hete Dubai. De bovenste woning – die nu dus is te zien in Eindhoven – van de flat heeft een schuin dak vol zonnepanelen, die daar veel energie op kunnen leveren. Zonnecollectoren zorgen voor het warme water.

Uit het stopcontact komt gelijkstroom; dat komt ook uit de zonnepanelen, en omzetten naar wisselstroom zou alleen maar energieverlies opleveren. Een speciaal aircosysteem dat werkt op waterdamp zorgt voor verkoeling.


In contact

Het meest opvallende aan de LINQ-flat zijn de grote gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een luxe keuken. ‘Mensen kunnen ook in hun appartement koken, maar de gedeelde keuken en verblijfsruimte zijn veel luxer. Op die manier proberen we de bewoners met zachte hand te motiveren om met elkaar in contact te komen’, zegt woordvoerder Tamar Henquet van Team VIRTUe.

 

Bewuster leven

In het hart van het demo-appartement staat een module waar alle technische installaties in zitten. Via een app kunnen de bewoners de prestaties van die installaties continu bekijken. De verwachting is dat mensen daardoor bewuster gaan leven.

De studenten hebben ook nagedacht over het opnieuw gebruiken van de bouwmaterialen. Zo is het keukenblad gemaakt van hergebruikt PET-flessenplastic gemengd met zand. De façade is van biocomposiet.
 

De woning op de TU/e-campus tijdens de bouw. Foto Bart van Overbeeke


Dubai

De woning staat nu voor het eerst helemaal opgebouwd, op de campus van de TU Eindhoven. In september gaan alle componenten op de boot naar Dubai. Daar begint op 14 november de Solar Decathlon, een grote internationale bouwwedstrijd voor universiteiten die om de twee jaar wordt gehouden. Aan eerdere edities deden teams mee van de TU Delft en van de Hogeschool Utrecht (lees: ‘Studenten bouwen zelfvoorzienend huis in VS’)


Prijzen

De gebouwen van de teams worden daar op tien verschillende aspecten beoordeeld, zoals Architectuur, Engineering, Water en Market Potential. Voor die onderdelen zijn deelprijzen, maar er is ook een overall winnaar. ‘Ik denk dat we daarop een aardige kans maken’, zegt Henquet. ‘Want waar sommige teams alleen voor een deelprijs gaan, proberen wij proberen op alle onderdelen zo goed mogelijk te scoren.’

Meer foto’s van de bouw van het huis zijn hier te zien.

Openingsbeeld: impressie van de bovenste woning van de flat LINQ, op de campus van de TU Eindhoven. Illustraties Team VIRTUe


Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.