Een nieuwe autonome drone kan in het donker vliegen dankzij een camera die werkt als het menselijk oog.

Onderzoekers van de Zwitserse Universität Zürich (UZH) hopen dat met hun vondst autonome drones breder toepasbaar en veiliger worden. De camera helpt de drone bovendien om op hoge snelheden helder zicht op de omgeving te houden. Daarmee lost deze techniek twee grote problemen voor (autonome) drones in één keer op.
 

Helderder dan hogesnelheidscamera's

De onderzoekers gebruikten een camera die UZH al eerder ontwikkelde. Deze zogenoemde eventcamera’s kijken op pixelniveau naar de verandering van de lichtintensiteit, in plaats van naar de belichting van het hele beeld. Dat zorgt ervoor dat zaken als motion blur, waar het beeld vaag wordt bij hoge snelheden, niet voorkomen.

Het idee komt van het menselijk oog, dat met de puntjes en kegeltjes eenzelfde soort systeem heeft. Volgens de makers van de eventcamera’s geeft hun uitvinding helderder beeld dan hogesnelheidscamera’s. 

 

 

Ook in het donker

UZH is nu blijkbaar op zoek naar toepassingen van deze hightech-camera’s. De dronebouwers maakten kunstmatig intelligente software die de beelden van de camera snel kan interpreteren en omzetten in commando’s voor de drone. Het gevolg? Een vliegmachine die helemaal zelf zijn weg vindt, ook in het donker, in de schemering of bij hoge snelheden. 

 

Zo ziet de drone de wereld. Het lijkt niet veel, maar deze puntenwolk is voor de drone genoeg om 's nachts veilig te vliegen. 


De uitvinding kan helpen om autonome drones (lees: 'De opkomst van de civiele drone') veiliger en praktischer te maken. Als de stad straks vol zit met autonoom vliegende bezorgdrones, is het bijvoorbeeld onhandig als ze alleen tijdens de zonne-uren kunnen bezorgen. Nachtvisie is dan geen overbodige luxe. En hoe sneller de drone kan gaan zonder zijn zicht te verliezen, hoe beter.
 

Verboden in Nederland

Overigens is het in Nederland op dit moment verboden om na zonsondergang met een drone te vliegen. Mocht de UZH-drone dus ooit uit het lab komen en in de echte wereld belanden, dan moeten er nog behoorlijk wat regels worden aangepast voordat hij hier daadwerkelijk 's nachts mag worden gebruikt.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.