Hoe goed je je tanden poetst, kun je nu controleren met Zaamigo. Deze camera steek je in je mond en een bijbehorende app op basis van kunstmatige intelligentie analyseert de beelden op kleurverschillen. Door wekelijks te checken kun je snel actie ondernemen voor een gezonder gebit.

 

Goed je tanden poetsen hè! Dat is wat we onze kinderen proberen te leren. Maar wat is goed? ’s Ochtends en ’s avonds het minimum van twee minuten? Nog langer?

Of is het beter om regelmatig zelf te controleren hoe het staat met je gebit? De tandarts kijkt er immers maar twee keer per jaar naar, bij sommigen zelfs maar eens per jaar.
 

Apparaatje

De Zwitserse startup Zaamigo vindt zelfmonitoring duidelijk een goed idee. Het bedrijfje, dat voorkomt uit de bekende technische universiteit ETH in Zürich, heeft een handzaam apparaatje ontwikkeld waarmee iedereen zelf de staat van zijn of haar gebit kan controleren.

Het ding ziet eruit als een elektrische tandenborstel, maar in plaats van een draaiend borsteltje zit aan het uiteinde een compact cameraatje dat is omringd door acht kleine ledlampjes.
 

Foto van je tanden

Voordat je begint, installeer je een app op je telefoon of tablet. Vervolgens koppel je de Zaamigo (zelfde naam als het bedrijf) aan de app en steek je het ding gewoon in je mond. Automatisch maakt het apparaat nu een foto van je tanden en tandvlees.
 

Draadloze verbinding

Via een draadloze verbinding komt die foto in de app terecht en je kunt op die manier zoveel mogelijk tandenfoto’s maken als je wil. In een uitlegvideo beveelt het bedrijf aan om minstens zes beelden te maken van verschillende delen van je gebit.
 

Aanslag

De software analyseert nu elke foto met behulp van een algoritme en geeft op basis van onder meer kleruverschillen aan waar mogelijk problemen zitten. Delen van je gebit waar je te weinig poetst bijvoorbeeld of waar aanslag zit.

‘Het is verbazingwekkend hoe snel veranderingen optreden aan je gebit’, zegt oprichter van Zaamigo Severin Stalder in een nieuwsbericht van ETH.

‘De vorming van tandsteen bijvoorbeeld, kan al na een paar dagen optreden. Na drie weken zijn de resultaten van een professionele reiniging door een mondhygiënist soms al helemaal verdwenen. Daarom raden we gebruikers aan om wekelijks foto’s te maken. Dan kun je snel actie ondernemen.’
 

Tandsteen

Het systeem is nu in staat om vlekken, tandsteen en ontstoken tandvlees op te sporen. Gaatjes (cariës) pikt de slimme camera er nog niet uit. Daar wordt wel aan gewerkt.

Tandartsen gebruiken in hun praktijken al langer camera’s, enerzijds om de gebitten van hun klanten te inspecteren, maar ook om aan diezelfde klanten te laten zien wat er mis is, of hoe zeer ze hun gebit hebben verwaarloosd. Nu kunnen consumenten thuis zelf aan de slag met een vergelijkbaar gereedschap. Als we Zaamigo mogen geloven, gebruiken zelfs sommige tandartsen hun systeem.



Nachtelijk tandenknarsen

Zaamigo heeft ambitieuze doelen. Het cameraatje moet in de toekomst meer geavanceerde diagnoses kunnen stellen, zoals cariës, ontstoken tandvlees en nachtelijk tandenknarsen. Om dat te ontwikkelen, gaat het bedrijf de camerabeelden vergelijken met andere bevindingen, bijvoorbeeld röntgenbeelden of bloedend tandvlees na een druktest.

 

Foto’s Zaamigo

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.