Aan het ontwerp van de elektrische boormachine is in de afgelopen eeuw opvallend weinig veranderd. Robbox, een Canadees bedrijf dat is gespecialiseerd in digitaal gereedschap, brengt daar verandering in.

Het bedrijf ontwikkelde de xDrill. Deze elektrische boormachine behoudt het oeroude basisontwerp met pistoolgreep, maar heeft ook een touchscreen en een aantal handige nieuwe functies.


Lasers

Een gat boren doen veel klussers deels op gevoel. Na het handmatig afmeten van de locatie, probeer je de beste instellingen te bepalen en het gat zo recht mogelijk tot de juiste diepte te boren. Dat gaat met de xDrill allemaal een stuk sneller en nauwkeuriger.

Om te beginnen vervalt het opmeten. De xDrill heeft twee lasers die de afstand vanaf de vloer en vanaf de zijmuur tot aan de boorpunt meten en de coördinaten worden weergegeven op het touchscreen.


Boorgeschiedenis

Op dat scherm selecteer je zelf de materiaalsoort, bijvoorbeeld hout, metaal of kunststof, waarna de boormachine de optimale snelheid en koppel bepaalt. Die kun je handmatig nog aanpassen, bijvoorbeeld als je een relatief zachte of juist een relatief harde houtsoort gebruikt. Een laser bij de boorkop bepaalt de exacte diepte van het gat en een digitale waterpas helpt om recht óf juist onder een bepaalde hoek te boren.

In de bijbehorende app wordt je boorgeschiedenis opgeslagen. Via de app kun je ook de locatie van de boormachine bepalen en hem op slot zetten als deze wordt gestolen.

Via crowdfunding heeft het team al ruimschoots het benodigde startkapitaal opgehaald om de xDrill in productie te nemen. 


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: xDrill

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.