Een hartinfarct is vaak vooraf te voorspellen aan de hand van zogeheten plaques in de kransslagaderen rond het hart. Australische onderzoekers laten een supercomputer deze beelden omrekenen tot bruikbare informatie. Daaruit zijn de risicogebieden voor plakvorming (aderverkalking) af te leiden én hiermee zijn 3D-modellen te printen, die artsen beter inzicht verschaffen.


Een hartinfarct is een ernstige vernauwing van één of meer kransslagaders rond het hart. Meestal wordt die veroorzaakt door de opbouw van zogeheten plaques, vettige lagen die als ze te dik worden de doorstroming van het bloed in de weg zitten.

Artsen willen graag meer weten over het ontstaan van die plaques. Waar ontstaan ze en waar niet? Welke factoren hebben invloed op het ontstaan en de groei ervan? In die zoektocht hebben onderzoekers van de University of Melbourne, Australië, een flinke stap gezet.

Op basis van een angiogram (een röntgenopname met behulp van contrastvloeistof in het bloed) van de kransslagaderen maken zij 3D-modellen die cruciale informatie bevatten over de precieze vorm van de aderen en de stroming van het bloed. Deze 3D-modellen helpen ook bij het kiezen voor het juiste type stent, die moet helpen om de ader open te houden.

In de toekomst zullen we een patiënt scannen, direct een 3D-model printen en aan de hand daarvan besluiten wat de optimale behandeling is voor deze patiënt


Zichtmodellen

Ook maakten de onderzoekers vrij eenvoudig tastbare zichtmodellen met een 3D-printer (zie foto). ‘Dat is zinvol omdat geen twee aderen dezelfde vorm hebben’, aldus interventiecardioloog Peter Barlis van St Vincent's and Northern Hospitals en onderzoeker aan de University of Melbourne. Aan die modellen kunnen artsen specifieke kenmerken zien, zoals natuurlijke vernauwingen of rechte hoeken waarin het bloed praktisch stil kan komen te staan – iets dat plakvorming versnelt. ‘In de toekomst zullen we een patiënt scannen, direct een 3D-model printen en aan de hand daarvan besluiten wat de optimale behandeling is voor deze patiënt’.

Hart- en vaatziekten zijn in Australië doodsoorzaak nummer een; één op de zes mensen krijgt er in zijn leven mee te maken. Er is Australische artsen dus veel aan gelegen om dit aantal terug te dringen. Mensen kunnen hier zelf wat aan doen, met hun eetpatroon en de hoeveelheid lichaamsbeweging. Maar dit onderzoek laat zien dat ook cardiologen nog stappen kunnen zetten.


Foto's: University of Melbourne.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.