Het WasteBoard is een skateboard gemaakt van plastic flesdoppen, die het Nederlandse bedrijf Plastic Whale inzamelt tijdens festivals.

tekst Paul Schilperoord

 

De plastic soep in de oceanen is een groeiend wereldwijd probleem. Dieren raken verstrikt of stikken in plastic afval in zee en door het eten van vis krijgen wij zelf ook chemicaliën uit het plastic binnen. Ondernemer Marius Smit wilde iets doen aan deze problematiek en richtte Plastic Whale op, de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Met plastic afval als grondstof maakt de sociale onderneming nieuwe producten, zoals nu ’s werelds eerste skateboard van festivalplastic.

Plastic Whale begon door tijdens de publieke evenementen Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen samen met een groeiend aantal vrijwilligers honderden kilo’s aan plastic afval uit de Amsterdamse grachten te halen. Tienduizend plastic flessen uit die afvalberg werden vermalen en verwerkt tot PET-schuimplaten, waarvan een boot werd gemaakt.

 

Festivals

De boot heeft nu een opvolger in de vorm van het initiatief WasteBoards, skateboards gemaakt van flesdoppen die tijdens festivals worden ingezameld. Want ook daar is plastic zwerfafval een groot probleem. De verzamelde doppen worden in een mal gedaan en in een hete oven gestopt. De gesmolten doppen worden door de mal in in de vorm van een skateboarddeck geperst. Na een paar uur is het WasteBoard klaar. Doordat de doppen met verschillende kleuren in elkaar smelten heeft elk WasteBoard een uniek uitstraling.

 

 

'Als mensen de waarde van iets zien, dan gaan ze er anders mee om', stelt Smit. 'Dat geldt binnen de hele keten, van producent tot consument. Daarom willen wij mooie, verrassende producten maken van plastic afval en zo veel mogelijk mensen betrekken in het proces.'

 

Bakkerij

Het is de ambitie van WasteBoards om vanaf 2016 op diverse festivals aanwezig te zijn met de Mobiele WasteBoard Bakkerij. In de bakkerij worden tijdens het festival WasteBoards gebakken van de doppen die tijdens het betreffende festival worden ingezameld. Het eerste festival in 2016 staat al vast: het DGTL Festival op 26 en 27 maart in Amsterdam.

Via crowdfunding wil WasteBoards nu geld ophalen voor de productie van de WasteBoards en de ontwikkeling van de Mobiele WasteBoard Bakkerij. Smit: 'Naast festivals zijn de mogelijkheden legio, zoals WasteBoards voor scholen, gemaakt van doppen die schoolkinderen hebben ingezameld. Maar het zou helemaal fantastisch zijn als we een WasteBoard Bakkerij op andere plekken in de wereld kunnen starten. Hoe cool zou het zijn om WasteBoards te bakken van plastic doppen uit de favellas van Rio de Janeiro? Dan stimuleer je direct de lokale economie.'