Robot helpt bij ramp
Het Japanse bedrijf Honda heeft op een congres in Duitsland voor het eerst verteld over de voortgang bij de ontwikkeling van een humanoïde robot voor hulp na rampen. Deze opvolger van ASIMO kan beter een ladder beklimmen dan andere robots en kan razendsnel switchen van lopen op twee poten naar vier.
Vlak na de kernramp bij Fukushima merkte Japan, toch hét land van de robots, dat het veel te weinig robots in kon zetten voor reddings- of opruimwerkzaamheden. De mensachtige robots die bestonden, waren niet bestand tegen de extreme omstandigheden die gepaard gaan met overstroming, totale verwoesting en radioactieve straling. Dat zette Japanse bedrijven ertoe aan met alle macht robots te gaan ontwikkelen voor de inzet na rampen.
Naamloze robot
Onderzoekers van Honda presenteerden deze maand op het IROS 2015-congres in Hamburg hun voortgang op dit gebied, zo meldt IEEE Spectrum. Ze lieten beelden zien van de vooralsnog naamloze robot, experimental humanoid robot, die in uiterlijk een grotere, sterkere opvolger lijkt van de beroemde robot ASIMO.
Ladder beklimmen
Terwijl ASIMO ooit werd ontworpen voor werk in een kantooromgeving, moet de experimental humanoid robot in een ruwere omgeving aan de slag kunnen. Daartoe hebben de Honda-onderzoekers de automaat geleerd om een ladder te beklimmen, inclusief de overgang van lopen naar klimmen. Dat is een prestatie, want de meeste andere robots hebben al moeite om een trap te bestijgen; laat staan een echt verticale ladder. De Japanners zijn echter nog niet tevreden; het tempo op de ladder moet flink omhoog.
Van lopen naar kruipen
Een tweede trucje dat de robot heeft geleerd, is van twee op vier poten overgaan, en dat in twee seconden. Niet onbelangrijk, want de robot zal straks bijvoorbeeld een door aardbeving beschadigd gebouw in moeten, en dus onder laaghangende constructies door moeten kruipen of door tunnels van puin.
Minder handig
De experimental humanoid robot is wel minder handig – letterlijk – dan ASIMO, zoals onderstaand tabelletje laat zien. Het aantal vrijheidsgraden in de handen is slechts één: de robothand is dus een klem om dingen mee op te pakken, terwijl ASIMO in elke hand dertien vrijheidsgraden had. De ramprobot is sterker en robuuster, maar heeft minder fingerspitzengefühl.
In dit filmpje is goed te zien hoeveel moeite de vorige generatie-robot ASIMO had met trapklimmen:
Illustraties: Honda/IEEE Spectrum