Onzichtbaar geluid blokt microfoons
Een voor mensen onhoorbaar geluid zorgt ervoor dat microfoons onbruikbaar worden. De techniek saboteert met geluidsgolven de hardware van een microfoon en maakt zo bijvoorbeeld veilige gesprekken mogelijk.
Microfoons in telefoons of afluisterapparaat hebben vaak hetzelfde frequentiebereik als het menselijk oor. Tot 24 kHz werkt alles prima, daarna wordt het al snel onhoorbaar - zowel voor de mens als de microfoon. Onderzoekers hebben echter een manier gevonden om met ultrageluid (~40 kHz) een signaal te bouwen dat microfoons wel opvangen, maar mensen niet. De microfoon wordt daardoor onbruikbaar; het ultrasone signaal overstemt elk ander geluid dat de microfoon kan opvangen.
Van slag
De onderzoekers van de Amerikaanse University of Illinois gebruiken twee verschillende ultra-frequenties om de microfoon als het ware van slag te brengen. Het samenspel van de twee hoge frequenties zorgt ervoor dat het diafragma en de voorversterker in een microfoon zich vreemd gaan gedragen. De onderdelen van de microfoon snappen niet precies wat voor geluid er binnen komt, maar interpreteren het als een lage toon - rond de 10 kHz. Dat geluid zal de microfoon vervolgens opnemen, en die toon overstemt elk ander geluid.
112 bellen
De techniek kan volgens de onderzoekers handig zijn om luistervinken te bestrijden. Zet de ultratoon aan voor je een vertrouwelijk gesprek begint, en elke verborgen microfoon zal onbruikbaar worden. Het kan ook gebruikt worden om telefoongesprekken te blokkeren; elke ruimte waar de ultratoon is maakt het onmogelijk om een normaal gesprek te voeren.
Die toepassingen hebben natuurlijk ook een schaduwzijde. Kwaadwillenden kunnen ook profijt hebben van een geluidsdichte ruimte. De onderzoekers zelf noemen een voorbeeld van bankovervallers, die met de toon voorkomen dat omstanders 112 bellen. 'Zoals met alle techniek kan dit ook op verschillende manieren gebruikt worden,' geven ze toe. 'Maar het gaat erom dat we de mogelijkheden kennen, zodat we ook kwaadaardig gebruik kunnen counteren.'
Bluetooth
Een laatste toepassing is wat minder spannend, maar niet minder nuttig: het geluid kan gebruikt worden als communicatiewijze tussen verschillende apparaten. Nu gebruiken 'smart devices' vaak Bluetooth, en hoewel dat prima werkt wordt het ook overvol als iemand veel apparaten in huis heeft. Een alternatief in de vorm van dit geluidssignaal kan dan uitkomst bieden.