Japanse onderzoekers bouwden een woonkamer die elektrische apparaten kan opladen. Waar je ook zit, je telefoon, lamp of ventilator krijgen stroom uit de muren.

De apparaten vereisen wel een speciale spoel om zich aan het magnetisch veld in de kamer op te laden. En ja, het vereist ook een enorme verbouwing van de gemiddelde woonkamer; de muren moeten namelijk van metaal gemaakt worden en er moet constant een stroompje door deze muren lopen. Ook moet er een metalen paal vol elektronica midden in de kamer staan.

De centrale paal in het midden

Stroomveld in de muren

Maar als je die moeite neemt dan heb je ook wat: een kamer waarin elk elektronisch apparaat stroom haalt uit de lucht. De muur wordt met een radiofrequentieversterker en spoelen in de muur onder stroom gezet. De stroom in de muur wekt een magnetisch veld opwekt, tussen de muur en de paal. Met een speciale spoel kunnen apparaten energie halen uit dat veld.

Het idee is niet nieuw; de onderzoekstak van Disney werkt hier al een paar jaar aan. Ook de Japanse onderzoekers van de Universiteit van Tokyo werkten samen met Disney om deze kamer te bouwen. Tot nu toe was het draadloos opladen namelijk nog niet op zo'n grote schaal gedaan.

Lamp of ventilator

De woonkamer van een paar vierkante meter bestaat aan de buitenkant dus helemaal uit metaal. Een behangetje, vloer en meubels zorgen er voor dat alles er echt als een klein, maar huiselijk geheel uit ziet. De onderzoekers voorzagen drie apparaten van een speciale spoel om te werken met het magnetisch veld: een lamp, een ventilator en een telefoon. Het veld levert genoeg stroom om het lampje te laten branden of de ventilator aan te drijven.

Maar het vermogen is nog gering: één watt. Dat zou betekenen dat het opladen van een telefoon uren duurt. Ook zullen krachtiger apparaten weinig hebben aan deze stroomvoorziening.

De onderzoekers zien dan ook vooral nut voor kleine apparaatjes, zoals sensoren. Als die 'aan de lucht' kunnen opladen zijn er geen batterijen nodig, waardoor ze langer meegaan en minder onderhoud (het vervangen van de batterij) vereisen. Maar als veel apparaten een beetje stroom nodig hebben, moet het vermogen van het systeem nog steeds verbetert worden. Onderzoekers denken dat ze het op kunnen krikken tot tientallen watts.

 

Veiligheid

Overigens is het stroomsysteem helemaal veilig volgens de onderzoekers. 'Veiligheid is onze prioriteit', aldus hoofdonderzoeker Takuya Sasatani in het persbericht. 'De hoeveelheid magnetische straling valt ruim binnen de grenzen van wat veilig is voor mensen. En het elektrisch veld is geisoleerd in de muren en de centrale paal.'