Supermarktgigant Walmart gaat in China een proef doen met de digitale techniek blockchain bij het distribueren van varkensvlees. Daarmee wil het bedrijf de kwaliteit van het vlees waarborgen en besparen op kosten. Met een blockchain kunnen alle betrokkenen in de keten op een decentrale manier de eigenschappen van het product met elkaar delen.

China heeft niet bepaald een goede naam op het gebied van voedselveiligheid. Er zijn de afgelopen jaren tal van schandalen geweest waarbij in voedsel stoffen werden aangetroffen die daar niet horen en die consumenten in gevaar brengen.
 

Babymelk

Zo werd poedermelk voor baby’s aangelengd met het gevaarlijke melamine, wat uiteindelijk leidde tt een run op betrouwbare babymelk in Europa. Ook bleek in China vlees bij grote fastfoodketens regelmatig bedorven te zijn.

De Chinese overheid is zich wel degelijk bewust van het probleem en probeert concrete stappen te zetten om de voedselveiligheid te waarborgen. Daarbij krijgt het nu steun van het Amerikaanse Walmart. Dat is in China een proefproject begonnen waarbij het een blockchain inzet voor de leveranciers van het varkensvlees, meldt de website Coindesk. Die blockchain moet de keten veel transparanter maken, en sjoemelen en onhygiënische praktijken uitbannen.

Kasboek

Een blockchain wordt vaak omschreven als een decentraal kasboek dat draait op een netwerk van computers. De techniek is afkomstig van de cryptomunt bitcoin en de eerste toepassingen worden dan ook verwacht in de financiële wereld (artikel ‘Wat gaat blockchain betekenen voor de financiële wereld?’) Een blockchain kan echter ook dienen om goederenstromen te volgen, constateerden we al in het coververhaal in De Ingenieur van juni (artikel ‘Het einde van de banken?’).
 

Drie knooppunten

Walmart pakt dat als volgt aan. Er komt een kleine blockchain met drie knooppunten: een bij Walmart, een bij projectpartner IBM en een bij een grote Chinese producent van varkensvlees. In de blokken van de blockchain komen velden met details over de oorsprong van het vlees, locaties waar het vlees is geweest, de opslagdetails (koeltemperaturen), uiterste houdbaarheidsdata en details over het vervoer. Dit vormt een alternatief voor het vastleggen hiervan op papier, wat onnauwkeurigheden of zelfs fouten in de hand werkt. Een stuk varkensvlees komt pas in de winkel als alle partijen hebben geverifieerd dat het vlees steeds aan alle kwaliteitseisen heeft voldaan.

Dit proces gaat supersnel dankzij de aard van de blockchain. Daarvan is de crux namelijk dat alle details steeds realtime beschikbaar zijn op alle knooppunten, zodat sjoemelen door één partij nagenoeg onmogelijk wordt. Walmart hoopt door deze nieuwe vorm van kwaliteitsbewaking ook kosten te besparen.
 

Vlees

Varkensvlees is de meest gegeten soort vlees in China. Volgens een recent rapport (pdf-bestand) zal het land dit jaar ongeveer 54,6 miljoen ton varkensvlees consumeren. Dat is grofweg zo’n 40 kg per persoon. De trend is echter dalend en sommige analisten denken dat dit te maken heeft met voedselschandalen. Aan die daling wil Walmart een eind maken, onder meer door het verbeteren van de voedselveiligheid met dit project. Walmart werkt voor dit proefproject samen met IBM en de Tsinghua University in Peking.

 

Figuur IBM

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.