Voor een dik prijskaartje biedt een Italiaanse juwelier nu het dunste horloge ter wereld aan. Alle onderdelen zijn opnieuw ontworpen.  

Wie aan dure horloges denkt, denkt al snel aan dik, dikker, dikst. Maar niet de Italiaanse juwelier Bulgari. Met de Octo Finissimo Ultra, een horloge dat dunner is dan een muntje – 1,8 millimeter om precies te zijn – veroverde die het wereldrecord van dunste mechanische uurwerk.

Om zo’n dun horloge te maken, draaide Bulgari elk onderdeeltje ondersteboven om te kijken welke functies essentieel zijn en welke kunnen worden gecombineerd met andere onderdelen. Sommige onderdelen vervullen nu vier functies tegelijk. Het leverde de horlogemaker acht patenten op. Opnieuw ontworpen

Om van een 3D-ontwerp meer richting 2D te gaan, ontwierp het bedrijf alle overbrengingen tussen de bewegende onderdelen opnieuw. Ook is het omhulsel geïntegreerd in het uurwerk. Daarvoor verstevigden de ingenieurs de achterkant van wolfraamcarbide met titanium randen.

Om dikte te besparen splitste Bulgari de wijzerplaat in drie kleine wijzerplaten voor de uren, minuten en de seconden. Dat gaf ook ruimte voor de reservebatterij gegraveerd met een qr-code die de eigenaar toegang geeft tot een virtuele 3D-tour door het horloge en een non fungible token (NFT), het bewijs van echtheid en eigendom.

Er worden slechts tien exemplaren van het horloge gemaakt, voor het ontnuchterende bedrag van vier ton per stuk.

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Bulgari

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.