Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. Het idee achter De Vernufteling is: ere wie ere toekomt. Want volgens branche­vereniging Koninklijke NLingenieurs en De Ingenieur, de twee drijvende krachten achter de onderscheiding, verdienen de meest innovatieve ingenieursprojecten van het jaar het om in de schijnwerpers te staan.  
De jury mag zich dit jaar buigen over twaalf projecten van acht verschillende ingenieursbureaus. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke, maatschappelijke relevantie kon worden ingezonden voor De Vernufteling, op voorwaarde dat het betrokken ingenieurs­bureau is aangesloten bij NLingenieurs. 
De jury bestond dit jaar uit Machteld de Kroon (TNO), William van Niekerk (TKI Bouw en Techniek), Willemien Bosch (Koninklijke NLingenieurs), Pancras Dijk (De Ingenieur) en Kim Dieleman (De Buch). Maar jij kunt ook stemmen: van 14 tot  en met 24 mei 2024 zijn de stembussen geopend op ­devernufteling.nl. Op 6 juni worden de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt. 

Stabiele dijk dankzij pvc-scherm

In de eeuwige strijd tegen het water zijn nieuwe wapens altijd welkom. ABT's innovatieve Prolock Filterscherm helpt piping voor­komen en maakt dijken zo veiliger.

Verder lezen

Groene brandstof uit mestlucht

Minder uitstoot van stikstof en eigen energieopslag: dat is de oplossing die Antea Group ontwikkelt voor veehouders in Nederland.

Verder lezen

Veilig hijsen vanaf deinend schip

Bij onrustig weer en hoge golfslag kan het installeren van een windpark op zee niet doorgaan. De hijstool Heave Chief 1100 van Seaqualize en Iv stabiliseert de beweging.

Verder lezen

Scorebord versnelt stikstofonderzoek

Een stikstofbeoordeling voor een bouwproject voorbereiden vergt veel tijd. Het Natuurscorebord van Antea Group versnelt dit proces.

Verder lezen

Sneller stroomtransport

De transitie naar duurzame energie kan alleen slagen als de netcapaciteit fors groter wordt. WSP heeft een methode gevonden om het versnellen van de energietransitie te ondersteunen.

Verder lezen

Drijvend verdeelstation voor windparken

De elektriciteit van windturbines in parken op zee wordt verzameld in verdeelstations. Voor grotere diepten ontwierpen Nevesbu en Iv een drijvende variant.

Verder lezen

AI speurt mee naar scheuren

Aan welk viaduct of brug is onder­houd nodig? Sweco roept voor de inspecties nu de hulp in van AI, die onvermoeibaar de beelden van camera’s en 3D-scanners analyseert.

Verder lezen

Minder CO2-uitstoot in de bouw

De Embodied Carbon Tool van Arcadis berekent de CO2-uitstoot en milieuschade van het neerzetten van een gebouw. Dat maakt duurzaam bouwen eenvoudiger.

Verder lezen

Weg met medicijnresten

De Aurea-technologie van de WUR en Royal HaskoningDHV zuivert afvalwater van microverontreiniging zoals medicijnresten, hormonen en gewas­beschermingsmiddelen.

Verder lezen

Spoorzoeken vanaf het strand

Het opruimen van op het strand aangespoelde olievaten is duur. Met 'Space Accountants' achterhalen Arcadis en de Universiteit Utrecht de boosdoeners.

Verder lezen

Bouwfysisch advies in 3D

Bij het ontwerpen van een gebouw komt het advies over bouw­fysica, brandveiligheid en akoestiek er vaak in een rapport achteraan. Dat kan anders, vindt LBP|SIGHT.

Verder lezen

Nieuw leven voor oude kade

Een groot deel van de kademuren in de Amsterdamse binnenstad is aan vervanging toe. Sweco heeft een methode ontwikkeld die nauwelijks overlast veroorzaakt.

Verder lezen