Het voetbalelftal van België zag gisteravond een prachtgoal afgekeurd worden omdat aanvaller Loïs Openda hands had gemaakt vlak voordat hij zijn voorzet gaf op spits Romelu Lukaku. Op videobeelden was de handsbal nauwelijks te zien, maar een chip in de bal gaf uitsluitsel. De chip is niet eerder gebruikt op een eindtoernooi.

 

De mannen van de Rode Duivels, het nationale voetbalelftal van België, hadden geen geluk in hun wedstrijd tegen Slowakije. Eerst werd een goal afgekeurd omdat spits Lukaku een paar centimeter buitenspel stond, en niet lang daarna ging er opnieuw een streep door een doelpunt van hem. Zijn collega Loïs Openda – zo bleek bij nadere inspectie door de VAR – had hands gemaakt vlak voordat hij zijn voorzet op Lukaku gaf.
 

Hartslagmonitor

Bij de steeds maar weer herhaalde beelden van Openda die in volle sprint de bal met zich meenam, verscheen ook een soort hartslagmonitor in beeld. Een vlakke groene lijn vertoonde ineens een piek toen Openda op de vertraagd afgespeelde beelden de voetbal beroerde. Wat is dit? Dit hadden we in ieder geval bij De Ingenieur nog nooit gezien.

De NOS heeft er een berichtje over. In de bal zit speciale technologie die het mogelijk maakt om de baan van de bal te volgen, maar ook het balbezit van de teams te meten, het aantal passes, enzovoort. En blijkbaar dus ook wanneer iemand hands maakt.

 

Beeld: Sporza / VRT

 

Bewegingssensor in de bal

De bal is ontwikkeld door Adidas en het van oorsprong Duitse bedrijf Kinexon, dat de ‘connected ball technology’ ontwikkelde. Die bestaat uit een netwerk van antennes die om het veld heen staan, en een chip met een bewegingssensor in de bal. De chip bevat, om precies te zijn, een inertial measurement unit (IMU). Bijzonder? Dat valt reuze mee, want al onze smartphones hebben ook gewoon zo’n chip aan boord.

De sensor meet onder meer de versnelling van de bal, en dat is waarschijnlijk wat de Belgische voetballer Openda de das omdeed. In beeld verscheen eenzelfde lopende grafiekje als bij een hartslagmeter in het ziekenhuis, met een kort piekje. Waarschijnlijk leidde Kinexon dit grafiekje af uit de data van de versnellingsmeter in de bal.
 

Zwabberbal

De meetchip zit trouwens precies in het midden van de voetbal. Dat moet ook wel, want wanneer het massamiddelpunt niet meer in het midden van de voetbal zou zitten, zou elk schot een ‘zwabberbal’ worden.

Naast versnelling kan de meetchip trouwens nog meer doorsturen. Het systeem meet ook zaken als rotatiesnelheid en snelheid van de bal. Wie zich afvraagt hoe hard dat afstandsschot was, krijgt dat nu af en toe te zien in beeld. De informatie die de connected bal doorstuurt is daarmee niet alleen interessant voor de scheidsrechters bij een wedstrijd, maar ook voor het publiek dat de wedstrijd volgt.

Hier is een overzicht te lezen van alle technologie die voetbalbond UEFA gebruikt om de Europese Kampioenschappen voetbal 2024 in Duitsland zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

 

Openingsbeeld De voetbal die bij dit EK wordt gebruikt, heeft een chip in zijn massamiddelpunt zitten. Foto UEFA

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.